آخرین مرحلهای که یک دانشجوی دکتری باید پشت سر بگذارد تا مدرک دکتری خود را اخذ کند تهیه رساله است. در واقع رساله مانند پایان نامه، نوعی پژوهش است. با این تفاوت که پایان نامه برای مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد است، و رساله برای مقطع دکتری در نظر گرفته شده. افرادی که در مقطع دکتری تحصیل میکنند در پایان دورهی دکتری خود باید رسالهای بنویسند و در حضور داوران از آن دفاع کنند و به سؤالات آنها پاسخ بدهند.
از آن جایی که رساله قواعد و چهارچوب خود را از نظر علمی و تحقیقاتی دارد، ابتدا باید یاد بگیریم که یک رساله دکتری چگونه نوشته میشود. در ادامه با چگونگی نوشتن رساله بیشتر آشنا میشویم.
تفاوتهای رساله دکتری و پایان نامه
همانطور که گفتیم پایان نامه و رساله شباهتهایی با یکدیگر دارند، اما تفاوتهای مهمی نیز شامل آنها میشود که همین امر دانشجویان را کمی سردرگم و آشفته میکند. نوشتن رساله به تحقیقات و برنامهریزی زیادی احتیاج دارد. از این رو رساله دارای حجم بیشتری است، و گستردگی بیشتری نسبت به پایان نامه دارد.
یکی دیگر از تفاوتهای پایان نامه و رساله، نحوهی جمعآوری محتوای آنهاست. پایان نامه تحقیقات قبلی را تکمیل مینماید، اما رساله باید حاصل تحقیقات جدید باشد.
این دو در پروپوزال نیز با یکدیگر متفاوت هستند. در پروپوزال دکتری باید به توضیح دقیق مطالبی که در رساله آمده پرداخته شود. اما در پروپوزال پایان نامه، ذکر موارد ضروری و مهم کافی است.
موضوع رساله دکتری
اولین قدم برای نوشتن رساله دکتری انتخاب موضوع آن است. شما باید با دقت و وسواس زیادی موضوع خود را انتخاب کنید، زیرا که نباید موضوع مقاله شما تکراری باشد و پیش از شما کسی دربارهی آن مطالب و مقالهای جمعآوری کرده باشد. برای اینکه بتوانید این انتخاب را برای خود راحتتر کنید میتوانید از استاد راهنمای خود که اطلاعات و تجارب بیشتری دارد، کمک بگیرید.
پروپوزال دکتری
پس از نوشتن موضوع نوبت به نوشتن پروپوزال میشود. برای نوشتن پروپوزال دکتری خود ابتدا باید بدانید که پروپوزال یعنی چه؟
پروپوزال شامل: هدف رسالهی شما، تاریخچه تحقیق و ذکر مسئله میشود. پس از اینکه پروپوزال مقاله را نوشتید و استاد راهنما تأیید کرد، میتوانید به ادامهی نوشتن رسالهی خود بپردازید.
موسسه پایان پژوه آماده انجام پایان نامه ارشد، انجام پایان نامه دکتری، پروپوزال ارشد و پروپوزال دکتری، انجام مقاله isi، دانشجویی، پژوهشی و انجام تحلیل آماری می باشد. همچنین در زمینه انجام پایان نامه فنی مهندسی، انجام پایان نامه علوم پزشکی، انجام پایان نامه علوم پایه، انجام پایان نامه علوم انسانی و انجام پایان نامه مدیریت نیز خدمات کاملی را برای شما دانشجویان عزیز ارائه می دهد. کافیست همین الان با ما تماس بگیرید و یا فرم درخواست را در صفحه اصلی سایت تکمیل نمایید.
فصلهای رساله دکتری
رساله دکتری شامل 5 فصل اصلی است که در ادامه به ترتیب به شرح آنها میپردازیم. توجه داشته باشید که این فصلها بنا بر رشته و نوع دانشگاه ممکن است متفاوت باشند.
فصل اول کلیات تحقیق
همانطور که از اسمش پیداست در این فصل باید به چرایی انتخاب موضوع مقاله خود بپردازید. در این فصل موضوع خود را توضیح میدهید و مسئلهی موردنظر خود را مورد بحث و بررسی قرار میدهید. در انتها هدف و دلایل خود از انتخاب این موضوع برای تحقیق را شرح میدهید و مشکلاتی که مقابل پیشرفت این موضوع هستند را بیان میکنید.
فصل دوم مبانی تحقیق
فصل دوم رساله دکتری به 4 دسته تقسیم میشوند که شامل مقدمه، مبانی تئوری، پیشینه و مدل مفهومی هستند.
- مقدمه:
در مقدمه باید ابعاد مختلف تحقیقات و روند پیشرفت خود را شرح دهید، و مسیرهایی که برای گردآوری تحقیقات خود طی کردهاید را بیان کنید. این بخش همچنین میتواند با چکیدهای از نظرات و یک بحث کلی بیان شود.
- مبانی تئوری:
در این بخش باید کلمات کلیدی را تعریف کنید، و تئوریها را بهصورت تخصصی و مرتبط بیان کنید.
- پیشینه:
در این قسمت باید تاریخچه تحقیقات علمی موضوع خود را که در گذشته و در خارج یا داخل ایران انجام شده است را شرح دهید.
- مدل مفهومی:
در این قسمت میتوانید مفاهیم مربوط به یکدیگر را بیان نمایید تا مخاطب درک بهتری از موضوع کلی داشته باشد.
فصل سوم مواد و روش تحقیق
در واقع در این فصل به بیان چگونگی جمعآوری اطلاعات و تحقیقات خود میپردازید. همچنین موادی که در پژوهش خود به کار بردهاید، نظیر: روش نمونه گیری، تجزیه و تحلیل داده، روش مصاحبه و.. را با جزئیات و دقیق بیان میکنید.
فصل چهارم نتایج تحقیق
در این فصل نتایج تحقیقات و پژوهش خود را بهصورت نمودارها و جداول و نوشتار بیان میکنید. لازم به ذکر است دقت کنید این امر با تفسیر و توضیح همراه نباشد، و با جملاتی ساده و قابل فهم بیان شود. از جداول و نمودار برای بیان توضیحات استفاده کنید.
فصل پنجم بحث و نتیجهگیری
در فصل پنجم ابتدا به سؤالات مطرح شده پاسخ میدهید، و سپس به مقایسه نتایج مقاله خود با دیگر محققان میپردازید، و با دلایل علمی و منطقی به بحث دربارهی آن بپردازید. دقت کنید که تمام نتایجی که در این فصل به آنها میپردازید در فصل چهارم نیز به آنها اشاره شده باشد.
فهرست منابع
در این قسمت باید تمامی منابعی که در تحقیقات خود استفاده کردهاید را ذکر کنید، در قسمت ارجاع منبع باید نام خانوادگی نویسنده و سال نشر را درج کنید. اگر برای نویسندهای چندین منبع ذکر شده بود باید به ترتیب تاریخ انتشار آنها را ذکر کنید. اگر از نویسندهای در مقالهی خود نقلقولی بهصورت مستقیم انجام دادهاید، شمارهی صفحه را ذکر کنید. نام نویسندگان خارجی را بهصورت فارسی تایپ کنید، و نام لاتین آنها را به لاتین در پاورقی ذکر کنید.
واژهنامه، چکیده و عنوان صفحه به زبان انگلیسی
در این قسمت باید عبارات و اصطلاحات علمی ای که در طول رسالهی خود به کار بردهاید را در انتهای رساله، به زبان فارسی و انگلیسی و به ترتیب حروف الفبای هر دو زبان بنویسید. در صفحهی بعدی باید خلاصه و صفحهی عنوان رسالهی دکتری بهصورت انگلیسی و کاملاً معادل زبان فارسی نوشته شود. فراموش نکنید تاریخی که در انتهای تز دکتری خود مینویسید باید به تاریخ میلادی یادداشت شود.
جمع بندی نکات مربوط به رساله و تز دکتری
رساله و تز دکتری یکی از مهم ترین نکاتی است که باید در طول تحصیل در این مقطع در نظر داشته باشید. این مهم ترین چیزی است که در دریافت مدرک شما اثر دارد. در این مقاله در مورد مسائل مختلف مربوط به تز و رساله دکتری صحبت کردیم. برای اطلاع از جزئیات می توانید به متن مقاله مراجعه کنید. در صورتی که هنوز سوالاتی برای شما باقی مانده است برای رسیدن به جواب می توانید با ما تماس بگیرید.